❓ MOTIVAČNÍ nebo PRŮVODNÍ DOPIS ❓

Rozluštění mýtu: Průvodní dopis vs. Motivační dopis – klíčové rozdíly, kdy a jak použít ⚖️. Odhalujeme tajemství dvou klíčových dopisů pro úspěšnou kariéru.

Průvodní dopis a motivační dopis jsou dva různé druhy dopisů, které se často používají v profesním kontextu, zejména při podávání žádostí o zaměstnání. I když mohou mít některé podobné prvky, mají odlišné účely a zaměření.

Po vypracování si dopis vložte se životopisem pro rychlejší odpovědi do profilu nebo se zaregistrujte.

Ke každé Vaší odpovědi na nabídku práce se tak přilohy rovnou přidají ✔️.

Každý personalista má rád, pokud před pohovorem získá Váš materiál k prostudování.

Průvodní dopis (Cover Letter):

  • Účel: Průvodní dopis je obvykle stručný dopis, který doprovází žádost o zaměstnání nebo životopis. Jeho hlavním účelem je poskytnout rychlý přehled o tom, proč jste ideální kandidát pro konkrétní pozici.
  • Obsah: Průvodní dopis by měl obsahovat informace o tom, jak jste zjistili o volné pozici, proč vás tato pozice zaujala, a jaké jsou vaše hlavní dovednosti a zkušenosti, které by vás mohly udělat vhodným kandidátem. Je to příležitost zdůraznit váš zájem o konkrétní firmu nebo odvětví.

Motivační dopis (Letter of Motivation):

  • Účel: Motivační dopis slouží k vyjádření vaší motivace a vášně pro určité odvětví, program studia nebo projekt. Často se používá při žádostech o stipendia, vzdělávací programy nebo vědecké projekty.
  • Obsah: Obsah motivačního dopisu se zaměřuje na vaše osobní motivace, cíle a ambice. Měl by obsahovat informace o tom, co vás inspiruje, proč jste vybral konkrétní oblast nebo program, a jaké přínosy by měla vaše účast pro vás i pro organizaci nebo instituci.

V dopisech můžete také zmínit o jakou práci máte zájem, např. HPP neboli trvalý pracovní poměr, DPP neboli brigáda, pokud již třeba stálou práci máte a hledáte přivýdělek, částečný úvazek nebo, že preferujete nástup ihned. V případě potřeby také zmiňte potřebu zajištění ubytování. Např. mám živnostenský list.

Zajímá mne práce např. dlouhodobá brigáda, jednorázová brigáda nebo třeba brigáda na léto, tedy krátkodobá brigáda, brigáda na doma, brigáda od 15 let, brigáda od 18ti let, peníze ihned třeba po směně, vánoční nebo víkendové.

Oba druhy dopisů jsou důležité pro prezentaci vašich schopností a motivace, ale liší se ve svém účelu a zaměření. Průvodní dopis je obvykle zaměřen na konkrétní pracovní pozici, zatímco motivační dopis zdůrazňuje vaši obecnou motivaci a vizi v kontextu širšího rámce, například studia nebo profesního rozvoje.

Po přípravě Vašeho druhu dopisu ho doporučujeme vložit do Vašeho profilu na webu PlnoPráce.cz

VÁŠ PROFIL

Ještě nemáte registraci? Pro rychlejší odpověď na pracovní nabídky doporučujeme.

REGISTROVAT

Najít práci 👔

Najít brigádu 💼

Author: Martina Fichtnerová

View all posts by Martina Fichtnerová >